Malí i velcí porotci měli při hodnocení nelehký úkol.
V hospůdce U Kutílků bylo opět veselo
Vítězní štrůdlaři si odnesli bůček
PŘÍLEPY. Říkejte si, co chcete, ale jídlo je nejlepším prostředníkem sousedského soužití. Obzvlášť je-li připraveno vlastním přičiněním a ještě k tomu z regionální potraviny. Vědí to dobře i v Přílepech.
Po nedávném Mistru guláše tu uspořádali podzimní Přílepské štrůdlování a vězte, že v hospůdce U Kutílků bylo opět veselo.
„Když soutěžíme v guláši, tak dbám na to, aby si soutěžící mohli zakousnout něco sladkého. Když se naopak peče sladký štrůdl, oceníme výherce bůčkem, který jsem napekla,“ vysvětluje Eva Kutílková a nepřestává porcovat donesené soutěžní štrůdly. Úderem půl třetí se do nich pustí příchozí diváci, kteří jsou zároveň hodnotící komisí. Tři nejlepší exponáty mají ocenit známkami 1, 2, 3, jako ve škole. Úkol je ale jednoduchý jen zdánlivě. Štrůdly jsou totiž jeden lepší než druhý a za chvíli už nevíte, jak chutnal ten předchozí. Mezi dvanácti výrobky je navíc pět kousků se slanou masovou náplní. A to je další oříšek pro porotce.
Nad jejich rozpaky se usmívá starostka Přílep Lenka Daenemarková. „Před lety byla nadúroda jablek, podobně jako letos. Jeden z chalupářů sem přivezl kárku s jablky pro koně a pan Kutílek povídá, že jsou tak nádherná, že by to bylo pro zvířata škoda,“ vzpomíná starostka na nultý ročník štrůdlování, na který navázala každoroční tradice.
„I když podle propozic na letáčku mohou soutěžící dělat štrůdly slané i sladké, většina dělá klasický jablkový závin. Tak uvidíme, jak to dopadne letos,“ směje se starostka a je ráda, že se kromě starousedlíků akce zúčastňují i chalupáři.
Z vítězství se nakonec radoval Michal Procházka – nedávný výherce soutěže Mistr guláš, který upekl štrůdl s masovou náplní. Druhé místo obsadila Eva Mrhalová a třetí Šárka Holá.
Sláva Vaic