Foto

Daleko více automobilů, něž parkovacích míst. To je hlavní problém rakovnických sídlišť.

 

Do problému se vložila městská policie i městský úřad

Na sídlištích chybí parkovací místa

RAKOVNÍK. Problém s nedostatkem parkovacích míst v rakovnických sídlištích není nic nového. Situace ale zašla tak daleko, že na řidiče parkujících v rozporu s dopravním značením začali upozorňovat i jejich sousedé. Do věci se proto zapojila městská policie, řešení hledá i vedení radnice. O problematice s parkováním jsme si proto povídali s velitelem rakovnických strážníků Jaromírem Novým.

Více automobilů, než parkovacích míst najdeme například v ulici V Jamce, Fojtíkova ale i Pod Nemocnicí. Situace je už tak neúnosná, že jsou tu hlášeny problémy s vývozem odpadů, dostat se na určené místo mají problém také složky Integrovaného záchranného systému.

Do věci se tak vložili i obyvatelé těchto sídlišť. „Na základě oznámení jsme několikrát vyjížděli do ulice V Jamce prověřit podezření na přestupek,“ potvrdil velitel městské police. Přesto, že strážníci měli snahu řešit jen auta, která na silnici opravdu překážela, na popud místních obyvatel nakonec pokutovali všechny, kteří neparkovali tak, jak měli.

Na situaci v sídlišti Pod Nemocnicí upozornili také místní obyvatelé. „Dostal jsem podmět od jednoho zástupce Společenství vlastníku jednotek, protože kvůli špatně zaparkovaným automobilům mají problém s vývozem odpadu, kdy se tam vůz svozové firmy nedostane,“ vysvětlil.

Když tam totiž v pondělí ráno svozový vůz nezajede, odpad se u popelnic hromadí až do čtvrtka, kdy je další svoz. Je ho pak ale tolik, že jeden vůz ho nedokáže pobrat. Aby tam odpad nezapáchal do dalšího týdne, musí tam město poslat svoz navíc, za který ale zaplatí navíc peníze z městské kasy. „Poprosili nás, aby tam hlídka okolo 6 hodiny ranní, kdy svozová firma na místo jezdí, prováděla kontrolní činnost. To ale nic neřeší, protože takhle ráno nikdo auta stejně neodtáhne. Proto jsme se domluvili na pravidelné kontrole,“ prozradil Jaromír Nový.

Za poslední měsíc tak v těchto sídlištích udělili strážníci několik stovek pokut za parkování. Jejich výše se pak nejčastěji pohybovala v řádu stovek korun. „Víme, že je to veliký problém, proto se snažíme udělovat pokuty v té nejmenší sazbě. Někdy se to snažíme řešit i domluvou, ale vždy to nejde,“ vysvětlil.

A problém s nesprávně zaparkovanými auty nemají jen ostatní řidiči, chodci nebo svozové firmy, ale i složky Integrovaného záchranného systému. „Chceme to řešit i s hasiči. Protože kdyby tam někde hořelo, při dnešní situaci se tam ani nedostanou. Takže výhledově s nimi chystáme další akce ohledně bezpečného průjezdu,“ řekl velitel.

A do neúnosné situace se zapojil i městský úřad. „Chápu, že lidé nemají kde parkovat. Vedení města iniciovalo jednání s odborem dopravy a správou majetku, ohledně posouvání značek, zvětšení parkovacích míst, částečného parkování na chodníku a podobně. Po těchto změnách by tam mělo přibýt další parkovací místa,“ prozradil.

Jelikož ale aut nejen na sídlištích přibývá, není to dlouhodobé řešení. „Podle mého názoru, nic, než parkovací domy tento problém nevyřeší. Některé rodiny mají i dvě, tři auta a ty ulice prostě nejsou nafukovací,“ řekl závěrem velitel strážníků.

Renáta Fryčová

« Zpět